Po raz kolejny Gwardia Szwajcarska zamawia ryby na święta w jednej z największych w Polsce przetwórni ryb i owoców morza. Karpie zostały odłowione w Gospodarstwach Rybackich województwa świętokrzyskiego.
Poza filetowanym karpiem świętokrzyskim z Koziegłówek do Watykanu pojechała też reprezentacja najlepszych ryb, w tym sum europejski. Ryby, które przygotowała SoNa pochodzą z ekologicznych gospodarstw stawowych, a ryby z Bałtyku wysłali polscy rybacy morscy.
– To ważne wyróżnienie dla wszystkich pracowników naszej firmy oraz naszych dostawców. Świadczy ono o zaufaniu, jakim cieszą się nasze produkty. Jakość, na którą stawiamy od blisko ćwierćwiecza, procentuje. I to powód do dumy – mówi Marian Nawrot, prezes firmy SoNa z Koziegłówek.
Karp świętokrzyski jest hodowany w sposób zapewniający najwyższą jakość. Żywiony zbożem rośnie trzy lata. Dopiero w trzecim roku osiąga wagę około 1,5 kg. Znakiem rozpoznawczym karpia żywionego zbożem jest złoty kolor w linii nabocznej tzw. „złoty brzuszek”. Jego mięso nie rozpada się przy smażeniu. Białko zawarte w mięsie karpia jest przyswajalne dwukrotnie lepiej niż w przypadku innych mięs. Zawiera kwasy Omega-3, które spowalniają proces starzenia się komórek oraz mają działanie przeciwnowotworowe.
Źródło: materiały prasowe