Oprócz zakupów można było uczestniczyć w degustacjach. Wystawcy częstowali chlebem, kiełbasą, obwarzankami. Jarmarkowi towarzyszyły konkursy, zabawy plastyczne, warsztaty wyplatania tradycyjnej palmy wielkanocnej, zdobienia wielkanocnych pisanek i uroczyste strojenie wielkanocnego stołu. Rozstrzygnięto również konkurs „Na świątecznego mazurka i wielkanocną babę” zorganizowany dla uczniów szkół gastronomicznych z Częstochowy i regionu.
W kategorii mazurek zwyciężyła Katarzyna Nocoń z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. M. Skłodowskiej-Curie w Częstochowie przed Krzysztofem Ociepką z Zespołu Szkół im. T. Kościuszki w Żarkach i Justyną Leszczyk z Katolickiej Szkoły Zawodowej SPSK im. Św. Antoniego z Padwy. Wyróżniono Joannę Dawczyk i Martynę Bąk z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. M. Skłodowskiej-Curie.
W kategorii baba najlepsza była Weronika Zielińska przed Joanną Mońką i Kingą Uchrońską. Wyróżnienie otrzymała Oliwia Mroczek. Wszystkie laureatki są uczennicami Zespołu Szkół Gastronomicznych im. M. Skłodowskiej-Curie w Częstochowie.
Źródło: własne