– Cieszymy się, że kolejny inwestor interesuje się Częstochową. To dobrze świadczy o jakości pracy oraz wyrobów naszych lokalnych firm – zauważa Włodzimierz Tutaj, rzecznik prasowy Urzędu Miasta Częstochowy.
Jak informuje Puls Biznesu, do urzędu antymonopolowego wpłynął wniosek tokijskiego Ajinomoto i częstochowskiego Jawo o zgodę na „utworzenie wspólnego przedsiębiorcy pod firmą Ajinomoto Jawo Sp. z o.o.”
– Latem 2013 r. rozpoczęliśmy dla Ajinomoto produkcję gyoza, które później trafiały na rynek europejski głównie do Francji, Wielkiej Brytanii i Niemiec, czyli tam, gdzie kuchnia japońska cieszy się dużym powodzeniem. Ponieważ rynek japońskiej żywności mocno się tam rozwija, uznaliśmy, że kolejnym etapem współpracy będzie wspólne przedsiębiorstwo, które będzie produkcyjną furtką na całą UE. Większość europejskich dostaw Ajinomoto realizowało dotychczas z Azji — mówi w rozmowie z Pulsem Biznesu Renata Kasprzycka, prezes Jawo.
Nowy zakład z linią do produkcji pierogów ma ruszyć w kwietniu 2015 roku. Spółka planuje zatrudnić ok. 40 osób.
Źródło: Puls Biznesu