Strona główna Edukacja Jak zdrowo się odżywiać? Ruszył program edukacyjny

W Częstochowie ruszył program edukacyjny na lata 2014–2016, upowszechniający zasady prawidłowego żywienia. Rozdano także nagrody laureatom konkursu kulinarnego „Zdrowie na talerzu".

– To niejedyny program profilaktyczny, który realizujemy, wprowadzamy rozwiązania standardowe i pionierskie – mówił zastępca prezydenta Częstochowy Jarosław Marszałek.

Prezydent przypomniał o pilotażowym, bezpłatnym programie monitorowania nadwagi i otyłości u dzieci i młodzieży, opartym na systemie teleopieki medycznej, który jest realizowany w Szkole Podstawowej nr 48 i Gimnazjum nr 3.

– Jeśli okaże się, że ten program się sprawdza, jeśli będzie dobrze oceniony przez fachowców, rodziców, nauczycieli, to w przyszłości wprowadzimy go do wszystkich szkół, które będą chciały go u siebie realizować – powiedział.

Nina Ujma z SP nr 48 zapewniła, że wzrasta ilość uczniów, którzy korzystają z tego programu.- Dzieci chętnie się ważą, dzielą się tym, czego się dowiedziały z rozmowy z dietetykiem, ćwiczą – mówiła.

Odżywianie się jest jednym z istotniejszych czynników wpływających na stan zdrowia, rozwój psychofizyczny, zdolność uczenia się, aktywność ruchową, samopoczucie i stan emocjonalny. Na skutki nieprawidłowego żywienia najbardziej narażeni są młodzi ludzie.

W profilaktyce niezbędna jest edukacja żywieniowa, dlatego na terenie częstochowskich szkół organizowane są różnego rodzaju imprezy o charakterze edukacyjnym. Ostatnio był to konkurs kulinarny „Zdrowie na talerzu”, podczas którego dzieci wykazały się wiedzą teoretyczną i umiejętnościami praktycznym w przygotowaniu zdrowych sałatek i surówek.

Podczas spotkania podsumowano konkurs, a jego zwycięzcy otrzymali nagrody. III finałowy etap konkursu kulinarnego „Zdrowie na talerzu” realizowanego w ramach Programu upowszechniania zasad prawidłowego żywienia wśród dzieci i młodzieży w przedszkolach, szkołach i placówkach prowadzonych przez Miasto Częstochowa oraz ogólnopolskiego programu „Trzymaj Formę” odbył się 15 maja w Zespole Szkół Gastronomicznych.

Pierwsze miejsce zajęli Roksana Krzak i Mateusz Dawid ze Szkoły Podstawowej nr 31 (opiekun: Joanna Romanowska), drugie Patrycja Leszczyńska i Julia Zyska ze SP nr 25 (opiekunowie: Małgorzata Niemczyk, Anna Jasiak), a trzecie Ewa Czepiczek i Marlena Terlecka ze SP nr 29 (opiekunowie: Ewa Latos, Edyta Niewczas).

Organizatorem konkursu była Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Częstochowie; a współorganizatorami: Zespół ds. upowszechniania zasad prawidłowego żywienia wśród dzieci i młodzieży w przedszkolach, szkołach i placówkach prowadzonych przez Miasto Częstochowa oraz Zespół Szkół Gastronomicznych w Częstochowie.

Źródło: Urząd Miasta Częstochowy

Aktualności z Częstochowy i regionu.
Sport, wydarzenia, kultura i rozrywka, komunikacja, kościół, zdrowie, konkursy.

Patronaty

© 2025 Copyright wczestochowie.pl