W czasie dożynkowej gali w auli Akademii Polonijnej, w której wzięli udział m.in. parlamentarzyści, przedstawiciele rządu RP, samorządowcy szczebla regionalnego i lokalnego, podsumowano także finał wojewódzkiego konkursu „Agroliga 2015” oraz konkursów na “Najlepsze gospodarstwo agroturystyczne” i „Najlepsze gospodarstwo ekologiczne” w województwie śląskim.
w czasie wizytacji w kilkunastu wytypowanych podmiotach, zarówno dużych zakładach przetwórstwa rolno-spożywczego, jak i w gospodarstwach rolnych, komisja oceniała stan techniczno-sanitarny zakładu lub estetykę gospodarstwa, jakość produktów i opakowań, technologię produkcji oraz całokształt działalności. Brała też pod uwagę kontynuację miejscowej lub rodzinnej tradycji.
Wśród zakładów przetwórstwa rolno-spożywczego nagrody otrzymali: Zakład Produkcyjno-Handlowy „JAWO” w Częstochowie, Zakład Mięsny „ADMAR”- Maria i Andrzej Wińscy w Siedlcu, Piekarnia Gminnej Spółdzielni „Samopomoc Chłopska” Popów z/s w Zawadach, Piekarnia Gminnej Spółdzielni Samopomoc Chłopska w Herbach, Zakłady Mięsne „JÓZAN” – Anna Kaczorowska w Rzeniszowie. Wyróżniono również Piekarnię „Jędryka” w Częstochowie.
Nagrody w konkursie gospodarstw rolnych przyznano dla gospodarstwa Urszuli Ciury w Częstochowie, Piotra Błaszczyka w Kruszynie, Aliny i Bogdana Chudaszków w Łobodnie, Ewy i Jacka Rokosów w Harbułtowicach oraz Sylwii i Mateusza Beleciów w Sokolnikach
Źródło: własne, UM Częstochowy