W programie m.in. konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, pokazy kulinarne z degustacją Remigiusza Rączki, Amina Fakhariego, Szymona Szlendaka, Tomasza Jakubiaka oraz jarmark produktów regionalnych.
Podczas trzech dni festiwalowych, od 6 do 8 czerwca, na środkowym pasażu III Alei Najświętszej Maryi Panny swoje wyroby zaprezentują firmy z różnych regionów Polski. Na stoiskach będzie można nie tylko kupić produkty, ale także uczestniczyć w degustacjach i pokazach przygotowanych przez wystawców.
Organizatorem Festiwalu jest Częstochowska Organizacja Turystyczna. Impreza jest dofinansowana przez Urząd Miasta Częstochowy i Samorząd Województwa Śląskiego.
Program
6-8 czerwca 2014
– Jarmark Produktów Regionalnych
– Stoiska restauratorów i sponsorów – Plac Biegańskiego
Plac Biegańskiego, sobota, 7 czerwca
godz. 11 – 16 „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” – konkurs na najlepszy regionalny i lokalny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną i lokalną organizowany przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego w Warszawie, Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego oraz Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie
godz. 12.30 – pokaz kulinarny z degustacją w wykonaniu Remigiusza Rączki
godz. 14 – „Wariacje na temat kaszy ” – pokaz kulinarny w wykonaniu Zespołu Szkół Gastronomicznych w Częstochowie
godz. 15.30 – wręczenie nagród w konkursie „Na najładniejszą kawiarenkę letnia 2014”
godz. 16 – wręczenie Nagród w Konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”
godz. 17 – pokaz kulinarny z degustacją w wykonaniu Restauracji „Złoty Garniec”
godz. 18.30 – pokaz kulinarny z degustacją w wykonaniu Irańczyka Amina Fakhariego – dziennikarza, wirtuoza kulinarnego, mistrza 19 kuchni narodowych.
Plac Biegańskiego, niedziela, 8 czerwca
godz. 12.30 – recital Patrycji Kocimskiej – Gminny Ośrodek Kultury w Mstowie
godz. 13 – koncert Zespołu Folklorystycznego Ziemi Lelowskiej
godz. 14 – pokaz kulinarny z degustacją w wykonaniu firmy STOKBURGER
godz. 14.45 – pokaz kulinarny z degustacją „Gulasz Dworski” w wykonaniu Restauracji Wrzosowy Dwór
godz. 15.30 – pokaz kulinarny w wykonaniu Szymona Szlendaka – Kucharza Restauracji Platter by Karol Okrasa, Sekretarza Europejskiego Stowarzyszenia Kucharzy
godz. 17 – pokaz kulinarny z degustacją w wykonaniu Tomasza Jakubiaka – Gwiazda VIII Festiwalu Sztuki Kulinarnej Aleja Dobrego Smaku
godz. 19 – karaoke dla Mieszkańców Częstochowy
Źródło: Częstochowska Organizacja Turystyczna