Jaka powinna być patelnia do naleśników?
Wybór idealnej patelni do smażenia naleśników nie jest łatwy. Na rynku dostępna jest szeroka gama modeli w różnych kształtach, rozmiarach i kolorach. Jednak tym, co jest najważniejsze dla jakości wypieku jest materiał, z jakiego patelnia powstała. W sklepach znajdziemy patelnie: teflonowe, ceramiczne, marmurowe, z aluminium, ze stali.
Każdy z wariantów ma oczywiście swoje wady i zalety, ale niekoniecznie sprawdzi się przy robieniu naleśników. Patelnia do ich smażenia powinna być trwała i dobra gatunkowo. Oprócz tego musi mieć niskie brzegi, grube dno do równomiernego smażenia i wygodny uchwyt. Jej rozmiar zależy od tego, jakie naleśniki chcesz na niej smażyć – do większych sprawdzi się ta ze średnicą 25-26 cm, a do małych wystarczy 15 cm.
Niezawodne i sprawdzone patelnie teflonowe
Nieprzywierająca powłoka patelni teflonowej doskonale nadaje się do smażenia naleśników, dlatego jest to jeden z najchętniej wybieranych modeli. Można na niej smażyć bez użycia oleju i idealnie nadaje się dla osób początkujących w kuchni. Inną zaletą patelni teflonowej jest ich stosunkowo niska cena przy dobrej jakości.
Niestety, tego typu naczynia mają również wadę – należy się z nimi obchodzić bardzo ostrożnie, aby nie porysować powierzchni teflonowej. To znaczy, że do przewracania naleśników można używać tylko drewnianych, plastikowych lub silikonowych szpatułek. Oprócz tego warto wiedzieć, że teflonu nie można przegrzać powyżej 220 stopni, ponieważ na jego powierzchni mogą uwalniać się toksyczne substancje.
A jeśli nie teflonowa? Inne patelnie do naleśników
Poza patelniami teflonowymi dobrym wyborem mogą okazać się także modele ceramiczne, które są nie tylko wygodne, ale też przyjazne dla środowiska i bardzo odporne na wysokie temperatury. Ich jakość znacznie przewyższa patelnie teflonowe, dlatego również ich cena jest wyższa. Oprócz tego ceramika jest znacznie bardziej odporna na zarysowania, a właściwości nieprzywierające przy prawidłowym użytkowaniu dorównują teflonowi.
Naleśniki nie przykleją się także do powierzchni patelni marmurowej lub granitowej. Ten wariant również jest przyjazny dla środowiska i nie uwalnia niebezpiecznych toksyn, więc jest bezpieczny dla ludzi. Wysoki koszt marmurowych patelni wynagradza ich długa żywotność.
Aluminiowe i stalowe patelnie do naleśników są popularne ze względu na swoją praktyczność, lekkość i niski koszt. Niektóre modele mają dno wykonane z kilku warstw obu tych metali, dzięki czemu równomiernie się nagrzewają i smażą piękne, złociste placki.
Jak widać, teflonowe patelnie do naleśników są dobrym wyborem, ale nie jedynym i nie najlepszym. Z pewnością będą idealne dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę w kuchni, a także dla tych, którzy naleśniki smażą jedynie od święta.
Źródło: Artykuł sponsorowany