Too Good To Go (https://toogoodtogo.pl/pl) to darmowa aplikacja, łącząca świadomych środowiskowo użytkowników z miejscami, w których występuje nadwyżka żywności. W ten sposób pozwala uratować dobrą żywność przed wylądowaniem w koszu. Aplikacja wywodzi się z Danii, obecnie ratuje jedzenie przed wyrzuceniem w 15 europejskich krajach, a od roku stanowi wsparcie w walce z food-wastingiem również w Polsce.
Przez ten rok w naszym kraju dzięki Too Good To Go udało się połączyć w sumie 208 tys. użytkowników z ponad 1300 lokalami, w których występuje nadwyżkowa żywność. Aplikacja działa już w Warszawie, Łodzi, Gdańsku, Krakowie, Poznaniu, Bydgoszczy, Łodzi, Wrocławiu, Śląsku, Bydgoszczy, Toruniu, Rzeszowie, Opolu, Olsztynie, Elblągu i od tego tygodnia również w Częstochowie, gdzie jednoczy zarówno małe restauracje, sklepiki i kawiarnie, jak i dużych graczy, takich jak Novotel, Starbucks czy Pizza Hut. Jeśli w którymś z tych miejsc pojawi się nadwyżkowe jedzenie, pakowane jest w paczki -niespodzianki i udostępnione w Too Good To Go za ok. 1/3 ceny (zazwyczaj ok. 9-12 zł) Dzięki temu przez ostatni rok w Polsce udało się uratować ponad 160 tys. posiłków, co przełożyło się na zmniejszenie emisji CO2 do atmosfery o ponad 400 tys. kg. Globalnie natomiast użytkownicy Too Good Too Go zapobiegli emisji aż 95 tys. ton CO2! Wyniki cieszą, jednak odnosząc się do skali problemu food-wastingu jest jeszcze wiele do zrobienia – co roku 1/3 wyprodukowanej żywności ląduje na wysypisku, a zmarnowane jedzenie odpowiada za 8% emisji gazów cieplarnianych.
Źródło: materiały prasowe