Strona główna Miasto Amin Fakhari przyrządzał świątecznego karpia. Zobacz przepisy

Wirtuoz kulinarny Amin Fakhari przyrządził na kilka sposobów  świątecznego karpia podczas trwających w Częstochowie Targów Bożonarodzeniowych "Gwiazdkowa Aleja".

Kucharz zaprezentował licznie zgromadzonej publiczności jak przyrządzić karpia w piwie, upiec jego płaty i zrobić z ryby przekąskę. Przepisy Amina Fakhariego prezentujemy poniżej.

Karp w piwie
1 kg oczyszczonego karpia, pokrojonego w pół-dzwonka
250 ml jasnego piwa
2 szalotki
2 łyżeczki klarowanego masła
sól
pieprz
sok z połowy cytryny i połowy limonki

Dzwonka karpia dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Każde skrapiamy sokiem z cytryny i limonki, solimy i przyprawiamy pieprzem. Odstawiamy na co najmniej 2 godziny. W międzyczasie na klarowanym maśle podsmażamy pokrojoną w piórka szalotkę. Powinna być szklista i miękka. Spód żaroodpornego, przykrywanego naczynia smarujemy odrobiną masła. Warstwowo układamy dzwonka przekładając je podsmażoną szalotką i wiórkami masła. Na koniec całość zalewamy piwem i przykrywamy folią aluminiową matową stroną do góry. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i pieczemy około 30-35 minut.

Pieczone płaty karpia
200 gram płatów karpia
sól i pieprz biały
1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju rzepakowego
50 ml soku z pomarańczy
ciemne piwo

Płaty karpia umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, doprawić solą i białym pieprzem, ułożyć skórką do dołu w naczyniu żaroodpornym, posypać nasionami kopru oraz pokrojonym na cienkie plasterki czosnkiem. Polać olejem i natrzeć rybę dodatkami. Następnie wlać sok z pomarańczy oraz piwo, przewrócić rybę skórką do góry, zostawić do zamarynowania na około 1 godzinę. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Przed pieczeniem posmarować jeszcze skórkę dodatkowym olejem i wstawić do piekarnika, piec przez 20-25 minut.

Przekąska z karpia
4 filety karpia
1 laska cynamonu
garść ziół: mięta, bazylia, rozmaryn, kolendra
1 cukinia
1 cytryna
1 limonka

Filetujemy karpia, dokładnie osuszamy, lekko solimy, kładziemy laskę cynamonu, zostawiamy w lodówce na około godzinę. Pokroimy garść ziół : mięta, bazylia, rozmaryn, kolendra. Kroimy wzdłuż na cienkie plasterki cukinie. Wyciągamy rybę, na każdy filet nakładamy zioła. Następnie zawijamy całość w cienkie plastry cukini. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Wkładamy wszystko do żaroodpornego naczynia, polewamy oliwą z oliwek, lekko skrapiamy wymieszanym sokiem z cytryny i limonki, zostawiamy w piekarniku na 30 minut. Później podajemy jako przekąskę.

Źródło: własne

Aktualności z Częstochowy i regionu.
Sport, wydarzenia, kultura i rozrywka, komunikacja, kościół, zdrowie, konkursy.

Patronaty

© 2025 Copyright wczestochowie.pl