Strona główna Aktualności Węże spożywcze i ich zastosowanie w przemyśle: dowiedz się więcej!

Węże wykorzystywane w przemyśle spożywczym stanowią elementy, które wykonywane są z odpowiednio certyfikowanych materiałów, jakie zostały dopuszczone do kontaktu z żywnością na bazie uzyskanych certyfikatów. Warstwa wewnętrzna węży spożywczych wykonana jest z mieszanek gumowych i tworzywa sztucznego koloru białego, które pozbawione są zarówno smaku, zapachu, jak i substancji uznawanych za szkodliwe. Węże spożywcze znajdują swoje zastosowanie w wielu procesach technologicznych, jakie są charakterystyczne zwłaszcza dla przemysłu spożywczego – ale nie tylko. Znajdziemy je również w biznesie farmaceutycznym, kosmetycznym czy transporcie. Poszczególne elementy stosowane są jako gotowe przewody elastyczne, uzbrojone w końcówki/złącza przeznaczone do określonego miejsca pracy. By móc odpowiednio dobrać wąż do przesyłanego medium, warto zawczasu zapoznać się z jego charakterystyką w karcie technicznej, materiałem warstwy wewnętrznej/zewnętrznej oraz odpornością chemiczną w tabeli. Co jeszcze warto wiedzieć o tego rodzaju elementach? Już dziś dowiedz się więcej na temat węży spożywczych.

Węże do substancji spożywczych – charakterystyka

Węże do substancji spożywczych wykonywane są z różnego typu materiałów, jakie dopuszczane są do kontaktu z żywnością. Posiadają one warstwę wewnętrzną z mieszanek gumowych pozbawionych zapachu i smaku, a także z PVC, polietylenu czy innych polimerów o dużym stopniu czystości, jakie pozbawione są szkodliwych substancji. Nie pogarszają one własności zdrowotnych organoleptycznych produktów. Materiał każdego węża, oprócz podstawowego składniku zawiera wiele dodatków, jakie zapewniają odpowiednie własności przetwórcze surowca i uzyskanie jak najlepszych własności mechanicznych oraz chemicznych gotowego już węża. Są to różnego rodzaju substancje sieciujące, zmiękczacze, napełniacze czy stabilizatory bądź antyutleniacze. Podczas użytkowania węża w procesie produkcji oraz przetwarzania żywności materiał warstwy wewnętrznej pozostaje w bezpośrednim kontakcie z substancją spożywczą, jaka przepływa przez wąż, jednak w żadnym stopniu nie wpływa na jej właściwości. Węże do substancji spożywczych dzielą się na różne modele, co potwierdza szeroka oferta producenta jakim jest MiDaTech. Na stronie https://www.midatech.pl/ zainteresowani mogą znaleźć między innymi:

  • węże do napojów alkoholowych;
  • węże do zboża i produktów zbożowych;
  • węże do wyrobów cukierniczych (np. czekolady i jej substytutów);
  • węże do przetworów owocowych;
  • węże do soków;
  • węże do mleka i przetworów mlecznych;
  • węże do tłuszczy i olejów spożywczych.

Zastanawiasz się nad zakupem węży do substancji spożywczych? Zwróć uwagę na kilka faktów

Rynek węży przemysłowych jest dziś naprawdę szeroki – wszystkie produkty powinny jednak spełniać określone wymagania związane z przesyłem żywności, a przy tym także posiadać niezbędne certyfikaty. Nie każdy wąż spożywczy nadaje się bowiem do wszystkim rodzajów żywności, a jego zastosowanie powinno być zgodne z odpowiednim certyfikatem bądź rekomendowanym przez producenta przeznaczeniem. Przykładowo, jeżeli mamy do czynienia z wężem do przesyłu mleka, nie powinno stosować się go gdziekolwiek indziej, ponieważ jego parametry są ściśle przystosowane do transportu konkretnej substancji o określonej specyfice oraz właściwościach. Ważny jest nie tylko sam rodzaj substancji, lecz również stężenie, czas kontaktu i temperatura pracy. To właśnie te czynniki dobrze zawczasu wziąć pod uwagę, zastanawiając się nad zakupem wydajnego węża do substancji spożywczych. Im więcej wie się przed zakupem, tym lepiej – będzie się miało bowiem pewność, że dana transakcja będzie udana.

Źródło: Artykuł Partnera

Aktualności z Częstochowy i regionu.
Sport, wydarzenia, kultura i rozrywka, komunikacja, kościół, zdrowie, konkursy.

Patronaty

© 2025 Copyright wczestochowie.pl