Tradycyjnie w pierwszy weekend sierpnia w Złotym Potoku będzie odbywać się Święto Pstrąga. 2 sierpnia rybę przygotuje na trzy sposoby kucharz Remigiusz Rączka.
Kulinarny festiwal od lat gości gwiazdy kuchni. W poprzednich edycjach Święta Pstrąga uczestniczyli Pascal Brodnicki, Karol Okrasa, Ewa Wachowicz oraz Magda Gessler.
1 i 2 sierpnia już po raz XIX będziemy świętować w Złotym Potoku w towarzystwie dobrej muzyki potraw z pstrąga. To właśnie tutaj w 1881 roku po raz pierwszy przywieziono do Europy ikrę pstrąga tęczowego i nastąpił pierwszy wylęg tej ryby. Pstrągarnia Raczyńskich handlowała pstrągiem na całym kontynencie. Dlatego też od 1995 roku na złotopotockich błoniach odbywa się impreza plenerowa Święto Pstrąga.
Jak co roku, oprócz uczty dla ciała będzie też coś dla ducha. Na scenie wystąpią zespoły jazzowe i młodzieżowe, m.in. Ponczocha i Quartet Band. Dzieci będą mogły wziąć udział w konkursie plastycznym "Prośba do Złotej Rybki", muzycznym "Plusk Złotej Rybki" i turystycznym "Wiedzy o Złotej Krainie Pstrąga". Zaplanowano również konkursy rodzinne, np. "Bieg z Pstrągiem" czy "Rzut Podkową", w którym ustanowiono już krajowy rekord do Księgi Osobliwości.
Przez dwa dni odbywać się będą także profesjonalne zawody wędkarskie w kategorii dla dorosłych i młodzieży. Specjalnie dla publiczności zorganizowany zostanie konkurs kulinarny "Królewski Pstrąg na 24 sposoby", który polega na odgadnięciu po smaku nazw 24 potraw z pstrąga.